Babboe City

Bakfietsmerken

De bakfiets is inmiddels niet meer weg te denken. Als je door een grote stad fietst dan kom je er zo een paar tegen. Rijdend of geparkeerd. Ook als je langs een school fietst dan worden er veel kinderen opgehaald met de bakfiets. En als je dan zoal kijkt dan zie je heel veel verschillende soorten en merken.

Je hebt bijvoorbeeld driewiel bakfietsen en tweewiel bakfietsen. Elektrische en gewone bakfietsen. Bakfietsen met bakken van hout of van kunststof. En zo zijn er nog wel meer verschillen te bedenken.

 

Wat is eigenlijk een bakfiets?

In de Van Dalen staat het volgende:

bak·fiets (de; m en v; meervoud: bakfietsen)

1(driewielige) fiets met grote bak om vrachten te vervoeren

Een bakfiets werd tot in de jaren 50 gebruikt als vervoermiddel voor bedrijven en niet voor het vervoeren van kinderen. Bakkers en kruideniers gingen met de bakfiets langs de huizen om hun waar te verkopen. Dit zat dan in een houten bak of een rieten mand met deksel. Nu wordt de bakfiets gebruikt voor vervoer van kinderen en boodschappen. Veel jonge gezinnen gebruiken de bakfiets in plaats van een tweede auto. Tegenwoordig worden er veel elektrische bakfietsen verkocht. Dit maakt het fietsen nog gemakkelijker. Het kost veel minder moeite dan met een niet elektrische bakfiets.

 

Tweewieler of Driewieler Bakfiets

Je hebt dus bakfietsen met 2 of met 3 wielen. We zetten even de voordelen van een tweewieler en driewieler op een rijtje:

Tweewieler

Driewieler

 • Heeft meestal 1 bankje
 • Kunnen 2 kinderen in de bak en soms 3 kinderen
 • Belastbaar tot 90 kg
 • Heeft een standaard onder de bak
 • Fietst eigenlijk als een gewone fiets alleen de bocht is wat groter
 •  
 • Heeft 2 bankjes
 • Kunnen 4 kinderen in de bak
 • Belastbaar tot 100 kg
 • Heeft een parkeerrem en geen standaard
 • Lijkt stabieler maar is het niet in de bochten of als de weg niet recht is

 

Welke bakfietsmerken zijn er zoal?

 1. Babboe
 2. Urban Arrow
 3. Bakfiets.nl
 4. Dolly
 5. Vogue
 6. Gazelle
 7. Johnny Loco
 8. Nihola
 9. Winther
 10. Popal
 11. Fietsfabriek

 

Hieronder een overzicht van de bekende Bakfietsmerken

 

1. Babboe

Babboe heeft verschillende modellen. Tweewieler en Driewielers.

 • Babboe Big

 • Babboe Curve

 • Babboe Carve

 • Babboe City

 • Babboe Mini

 

Babboe Big, Babboe Curve en Babboe Carve zijn driewielers en Babboe City en Babboe Mini tweewielers. In 2005 is Babboe opgericht. Een groepje ouders is op zoek naar een kwalitatieve en betrouwbare Bakfiets. Ze gaan deze ontwikkelen samen met een ingenieurs bureau. En dan is het zover! In 2007 komt deze op de markt. De Babboe Big. In 2009 komt de eerste elektrische Babboe Big uit. Dit omdat er steeds meer vraag was naar een bakfiets met trapondersteuning. In de bak van de Babboe Big kan je 4 kinderen vervoeren. In 2010 komt de Babboe City uit. Een mooie wendbare slanke bakfiets. Een tweewieler. Hiermee kan je 2 kinderen meenemen maar een extra optie is een 2e bankje en dan kan je er 4 kinderen in mee nemen. Dan is de Babboe Big toe aan een wat mooier model. De vormen worden ronder en de Babboe Curve is ontstaan. Ook hierin kan je 4 kinderen vervoeren. In mei 2017 komt er een hele speciale bakfiets uit de Baboe Carve. Eigenlijk een mix tussen de Babboe City en de Babboe Curve. Zo stabiel als een driewieler en zo wendbaar als een tweewieler. Ook dit is een grote Bakfiets en er is plek voor 4 kinderen in de bak. In juli 2017 komt de Babboe Mini uit. Super bakfiets voor in de stad omdat deze korter is dan de standaardbakfietsen van Babboe. Dit is de kleinste Bakfiets die Babboe heeft. Hier kunnen maximaal 2 kinderen mee in de bak.

2. Urban Arrow

In 2010 kwam de eerste Urban Arrow op de markt. Ze hebben een missie en die is een stedelijke bakfiets maken die er modern uitziet, waar je altijd op kunt rekenen en die wendbaar is als je er mee fietst. Het mag geen zware bakfiets worden daarom is de bak van EPP (piepschuim). Een Urban Arrow om kinderen te vervoeren heb je alleen als tweewieler. Je kunt totaal 3 kinderen in de bak vervoeren als je een extra bankje aan de overkant erin hebt of een maxicosie adapter.

3. Bakfiets.nl

Ook Bakfiets.nl heeft verschillende soorten bakfietsen. Cargobike long en Cargobike short zijn tweewielers en Cargo Trike is een driewieler.

 • Cargobike long

 • Cargobike short

 • CargoTrike

 

In 2000 is dit merk bakfiets op de markt gekomen. Maarten van Andel is de designer van dit merk bakfiets. Deze bakfiets heeft een paar bijzondere details. Zo is de instap extra laag zodat de kinderen er zelf in kunnen stappen en hebben de tweewieler modellen en hele fijn stabiele standaard. Het is een hele degelijke betrouwbare bakfiets die altijd goed uit de testen komt.

Met de Cargo Trike kan je 4 kinderen vervoeren, de Cargobike Long heeft plaats voor 3 kinderen als je een extra bankje erin hebt en de Cargobike short is voor 2 kinderen.

4. Dolly

Ook de Dolly is een Nederlands ontwerp. En sinds 2011 is deze bakfiets te koop. Het bijzondere aan deze bakfiets is dat het in Nederland geproduceerd wordt. In verschillende regio's van Nederland wordt er aan deze bakfiets gewerkt. En als deze onderdelen samen komen dan heb je een super kleurrijke lichtgewicht bakfiets. Dit is eigenlijk de kleurrijkste bakfiets die er is. Je kunt namelijk voor de kunststof bak kiezen uit 12 vrolijke kleuren. Deze kunststof bak is duurzaam, onverwoestbaar en kleurvast. Niet iedereen heeft een schuur dus deze bakfiets kan wel tegen wat weer en wind.

5. Vogue/ Troy

Vogue is een Nederlands familiebedrijf en bestaat sinds 2007. Ook de Vogue heeft tweewielers en driewielers. De bak is van hout en heeft ook ronde vormen net als die van Babboe.

 • Vogue Carry 2 ronde bak

 • Vogue Carry 2 rechte bak

 • Vogue Carry 3

 • Vogue Superior 3

 • Vogue Troy

Veel verschillende bakfietsen zoals te zien is in het rijtje hierboven. De Vogue Carry 2 is een tweewieler en dat kan dan zijn met rechte of ronde houten bak. Deze bakfietsen zijn voor 2 kinderen, maar met een extra bankje voor 3 kinderen. De Vogue Carry 3, Vogue Superior en de Vogue Troy is voor 4 kinderen. De laatste heeft een rechthoekige bak en de andere driewielers hebben een afgeronde houten bak. De referenties voor de merk bakfietsen is heel erg wisselend!

6. Gazelle

Gazelle is al meer dan 125 jaar een gerenommeerd fietsfabrikant van Nederland. Ze hebben alleen tweewielers als bakfiets. 

 • Gazelle Cabby

 • Gazelle Makki

De Gazelle Cabby wordt niet meer gemaakt. Deze kan je alleen nog 2e hands kopen. Deze bakfiets is handig omdat je de bak kan inklappen. Heb je een kleine schuur en weinig ruimte dan haal je het bankje eruit en dan klap je de zijkanten naar elkaar toe. Door weer en wind verkleurd de plastic bak enorm en ziet het er snel vaal uit. Alleen met een maxicosie drager kunnen er 3 kinderen in en anders maar 2. De opvolger van deze bakfiets is de Gazelle Makki de hoge bak beschermt de kinderen maar in het midden is er een opening om makkelijk zelf in te stappen. Deze nieuwe bakfiets kan met het extra bankje voorin 3 kinderen meenemen. Het heeft een speciale standaard zodat het heel makkelijk is om met een simpele voetbeweging de bakfiets van of op de standaard te zetten. Bij de Gazelle Cabby is dit soms erg lastig als de bakfiets vol zit met kinderen. De Gazelle Makki heeft een startonderbreker en deze kan geactiveerd worden bij diefstal of sabotage. Hierdoor wordt het nog onaantrekkelijker om deze elektrische bakfiets te stelen.

7. Johnny Loco

Ook een Nederlands merk dat in 2005 ontstaan is. De eigenaren ontmoeten een man Johnny Loco in Barcelona op het perron. Hij liet wat bagage bij hen achter en een stoere fiets en heeft deze nooit opgehaald. Ze waren zo geinspireerd door zijn verhalen dat dit leidde tot de oprichting van het merk Johnny Loco.

 • Cargo Cruiser

 • Twin Cruiser

De Cargo Cruiser is eigenlijk wel een heel degelijke bakfiets met een klassieke uitstraling met een hangmat als zitting. Er kunnen 3 kinderen meerijden als je het 2e hangmatje er ook in hebt en anders 2 kinderen.

De Twin Cruiser is het nieuwste model van Johnny Loco. Het is een tweewieler Bakfiets. Heeft 2 even grote wielen. Dus voor en achter. Heeft plek voor 2 kinderen en is de tweede bakfiets van dit merk.

8. Nihola

Nihola is een Deens bakfietsmerk. De oprichter is Niels Holme Larsen. Een vriend van hem had hem gevraagd een alternatief te bedenken voor het vervoeren van kinderen met de fiets en zo is deze bakfiets ontstaan. Nihola heeft alleen 3 wielers.

 • Nihola Basic

 • Nihola Family

 • Nihola Cigar

De Nihola Basic bakfiets was er als eerste en werd eerst gebruikt voor het vervoer van kinderen en nu meer voor bedrijven voor het vervoeren van producten of het promoten van bedrijven. Dit komt doordat de Nihola Family de plaats heeft ingenomen omdat deze bakfiets groter is waardoor er meer kinderen in kunnen. Maximaal 3 kinderen. De Nihola Cigar is nog wat groter zodat je ook nog makkelijk boodschappen kunt meenmen.

9. Winther

Dit is ook een Deens bakfietsmerk, een Deens familiebedrijf. En is al sinds 1932 bezig met het maken van hoge kwaliteit driewielers. De cabine van de bakfiets is gemaakt van duurzaam ABS- plastice en zeer duurzaam. Regen en weer bestendig, duurzaam en makkelijk schoon te maken. Het frame is van aluminium en daardoor erg licht en roestvrij. Er is een tweewieler en een driewieler.

 • Winther Kangaroo

 • Winther Wallaroo

De Winther Kangaroo bakfiets is uitgeroepen tot beste bakfiets ter Wereld! Het is het driewieler model dat al heel lang op de markt is. Deze bakfiets is een echte lichtgewicht. Het weegt maar 38,4 kg! Nu is er ook de Wallaroo en dat is de tweewieler. Het heeft net als de Kangaroo veel technische hoogstandjes.

10. Popal

Popal is een Nederlands merk en in 2003 is het begonnen met het maken en ontwerpen van kinderfietsen. Het is een familie bedrijf en Popal is ook de familienaam. 3 broers runnen dit bedrijf. Later hebben ze ook bakfietsen ontworpen. Ze hebben verschillende modellen driewieler bakfietsen die eigenlijk allemaal op elkaar lijken. Soms is de kleur van de houten bak wat lichter dan de andere maar ze hebben allemaal een rechthoekige bak. De een helemaal recht en de ander aan de bovenkant wat afgerond.

 • Popal Cangoo Groovy

 • Popal Cangoo Travel

 • Popal Gangoo Tour

 • Popal Cangoo Easy

Alle bakfietsen hebben 2 bankjes en er kunnen maximaal 4 kinderen in mee rijden.

11. Fietsfabriek

Fietsfabriek is ook een Nederlandse bakfietsmerk. Is in 2010 failliet gegaan maar heeft een doorstart gemaakt. Heeft een fabriek in Turkije waar onderdelen worden gemaakt, maar ze worden in Nederland in elkaar gezet.

 • Fietsfabriek Classic

 • Fietsfabriek Smart

 • Fietsfabriek Long

De eerst twee bakfietstypen zijn 3 wielers en daar kunnen 4 kinderen in. De Fietsfabriek Long is een tweewieler bakfiets. Daar kunnen 2 kinderen in.

Er komen natuurlijk elke keer weer nieuwe bakfietsen bij, maar dit is een overzicht van de bekendste.

 

 

© 2013 - 2024 Chiz-chic.nl - voor kleine dametjes en grote boefjes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel