Plaatkoek van frambozen en shortbread
Ingrediënten:
250 gr. Koude ongezouten boter, in blokjes
160 gr. Poedersuiker, gezeefd, plus extra om te bestuiven
225 gr. Bloem. Gezeefd
90 gr. Witte rijstebloem, gezeefd
1 theelepel vanille-extract
240 gr. Frambozenjam
Draai de boter, suiker, beide soorten bloem en de vanille in een foodprocessor tot een net samenhangend deeg. Halveer het deeg, dek de ene helft af met plasticfolie en zet in de koelkast. Rol de andere helft uit tussen 2 vellen bakpapier tot een dikte van 4 mm. Zet 30 minuten in de koelkast of tot het is opgestijfd.
Verwar de oven voor op 160 graden. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Steek met diverse maten sterstekers sterren uit het uitgerolde deeg en bewaar alle deegresten. Leg de sterren op de bakplaat 10-15 minuten in de koelkast of tot ze stevig genoeg zijn om te verwerken.
Bekleed een ondiepe bakvorm van 20x30 cm met bakpapier en laat rondom 3 cm papier overhangen. Meng de deegresten met het bewaarde, gekoelde deeg en druk het met de bolle kant van een lepel op de bodem van de vorm. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem en zet 20 minuten in de oven of tot hij goudbruin is. Laat 15 minuten afkoelen.
Bestrijk de shortbread bodem met de jam en leg de sterren erop; laat ze iets overlappen. Bak 20 minuten of tot ze goudbruin zijn. Laat volledig afkoelen in de vorm.
Haal de plaatkoek uit de vorm, bestuif met extra suiker en dien op.
Voor 6-8 personen
Als je geen plaatkoek wilt dan kan je er ook koekjes van maken.
Recept en foto uit het Kerstkookboek van Donna Hay