Voorleesboekjes
Wat is het nut van voorlezen?
Je kinderen voorlezen daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Het is naast dat het heel gezellig is ook heel goed voor de ontwikkeling van je kindje. En dus ook voor je baby. Voorlezen aan je baby lijkt natuurlijk niet echt logisch maar het is juist heel erg goed. Je baby wordt rustig van het voorlezen, het stimuleert de taalontwikkeling en wat ook niet onbelangrijk is je laat zien dat lezen heel erg leuk is. Verder versterkt het de emotionele band tussen jou en je kindje.
Dat voorlezen heel erg goed is voor jullie kleintje blijkt uit onderzoek van RTL. Kinderen van 6 tot 8 maanden aan wie regelmatig is voorgelezen is de woordenschat bij 14 maanden al beter ontwikkeld dan bij leeftijdsgenoten. Verder draagt het bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip. Daarom voorlezen zo vroeg mogelijk mee beginnen!
Hoe voorlezen?
Zoek een rustig plekje in huis om voor te lezen. Dit kan in de woonkamer of op het kamertje van je kleintje. Dit kan voor het slapen gaan. Een vast tijdstip is hierbij wel handig. Maak oog contact met je kindje en lees zo dat de plaatjes in het boek goed zichtbaar zijn. En wijs dingen aan op de plaatjes en vertel wat je ziet. Speel met je stem door langzaam of snel te praten. Te fluisteren of juist harder te praten. Laat emoties horen in je stem en maak geluidjes als dat nodig is bijvoorbeeld bij dieren.
Vanaf welke leeftijd voorlezen?
Vanaf het moment dat je baby nieuwsgierig om zich heen gaat kijken kan je voorlezen. Dit is vanaf ongeveer 3 maanden.
Welke boekjes zijn goed voor baby’s?
Baby’s gaan veel dingen ontdekken als ze geboren zijn. Je kunt het ook wel een grote ontdekkingstocht noemen. Ze ontdekken hoe ze hun handjes en voetjes moeten aansturen. Dat je met je mond kunt proeven. Dat je dingen kunnen zien. In het beginnen kunnen baby’s maar 30 tot 38 cm ver zien. Daarom kijken ze het liefst naar het gezicht van papa en mama en verder naar witte of zwarte geometrische vormen. Vanaf 6 maanden kunnen de baby’s beter zien en ook meer dingen onderscheiden. Daarom zijn dan voel- en knisperboekjes voor baby’s reuze interessant. Deze zijn heel goed om de zintuigen te ontwikkelen. Dit zijn zachte boekjes zonder scherpe hoeken en losse onderdelen. Daarna komen de kartonnen boekjes.
Wat zijn bekende babyboekjes?
Nijntje
Kikker en zijn Vriendjes
Rupsje nooit genoeg
Raad eens hoeveel ik van je hou
Waarom een boek geven als kraamcadeau?
De meeste van ons kunnen wel uit ervaring spreken dat je van die kraamcadeaus krijgt waarvan je denkt wat moet ik daar mee? Of het is niet je smaak of het is iets met veel te veel lawaai! Boeken zijn dat gelukkig niet! Boeken heeft een kindje nooit genoeg. Ze leren er zoveel van, is super goed voor hun woordenschat en fantasie. Dus eigenlijk is het naast een cadeau met naam het perfecte kraamcadeau. De prentenboeken, knisper- en voelboekjes staan ook nog eens prachtig in een kastje in de babykamer als decoratie.